Biohakkerointi: Terveydenhuollosta terveyden huoltoon

Posted · Add Comment

Huollamme autoamme, polkupyöräämme ja kotiamme. Miksi emme huoltaisi myös itseämme? Öljyjä ei tarvitse välttämättä vaihtaa silloin, kun on aivan pakko. Miksi terveyttä pitäisi parantaa sairaalassa, kun sitä voi edistää kotona ja töissä?

Video: Elisa – Pidätkö autostasi parempaa huolta kuin itsestäsi? Lääkäri Olli Sovijärvi

Nämä ovat hyviä kysymyksiä, jotka liittyvät itsensä mittaamiseen ja terveyden lisäämiseen silloin kun olet vielä terve.

Teknologia on eräänlainen Troijan hevonen. Se lupaa meille hyvinvointia ja lisää aikaa toteuttaa itseämme mm. auton, autoteiden, supermarkettien, pakasteruokien, höyry- ja suihkukoneiden ja tietojärjestelmien muodossa. Lopulta se tekee meidät riippuvaiseksi itsestään. Teknologia on hyvä renki, mutta ei isäntä.

Hyvänä esimerkkinä teknologiasta voidaan pitää tuolia. Lapsesta asti meille on opetettu, että ihmisen luonnollinen lepoasento on istua tuolilla. Se on teknologiaa, jonka ihminen on tuonut arkeensa helpottamaan elämää. Silti tuolilla ei ole mitään tekemistä luonnollisen lepotilan kanssa. Ohessa on kuva, joka kuvastaa lapsille luonnollista lepotilaa:

Kyykkyasento

Valitettavan moni aikuinen ei pysty suorittamaan syvää kyykkyasentoa pitkään jatkuneen istumisen seurauksena.

Istumisen myötä mm. aineenvaihdunta on tukossa, jatkuva paine pehmytkudoksilla lisää mm. eturauhassyövän riskiä, lihakset surkastuvat aiheuttaen asentovirheitä ja verenpaine nousee.

Istumme liian pitkään ja usein nykyisessä tietoyhteiskunnassa. Se ei tee meistä yhtään terveempiä.

Onkin paradoksaalista, että tarvitsemme uutta teknologiaa esimerkiksi aktiivisuusrannekkeen muodossa kertomaan meille, montako askelta olemme ottaneet päivässä tai että olemme istuneet liian pitkään. Tai sitten otamme käyttöön uusia ergonomisempia ratkaisuja.

Tarvitsemme uutta teknologiaa pelastamaan meidät itseltämme teknologian käyttäjinä.

Puhdas ravinto, optimaalinen ergonomia, laadukas yöuni ja säännöllinen liikunta ovat vakuutuksia, jotka ehkäisevät monia potentiaalisia terveysongelmia jo ennakkoon.

Silti moni korjaa biologista koneistoaan vasta kun sairaus iskee. Silloin voi olla jo liian myöhäistä.

Olemme usein panneet merkille, että ihminen yleensä muuttaa tapojaan vasta, kun on aivan pakko. Monen terveellisen ruokavalion, riittävän liikunnan ja vaikkapa meditaation puolesta puhujan taustalta löytyy jokin vaiva, johon elämäntapamuutos lopulta auttoi.

Video: Elisa – Voiko teknologian avulla löytää oikean elämäntavan? Teknologia-asiantuntija Teemu Arina ja hyvinvointiasiantuntija Jaakko Halmetoja

Biohakkerin käsikirjan tavoitteena on herättää se kipinä, joka voi sytyttää sen roihun joka meissä jokaisessa piilee. Missiomme on auttaa mahdollisimman monia siirtymään reagoivasta terveydenhuollosta preventiiviseen terveyden huoltoon. Siksi työmme keskittyy enimmäkseen käyttäytymisen muutokseen ja pieniin valintoihin arjessa, joilla on merkittävä kumulatiivinen vaikutus pitkällä aikavälillä.

Uusi teknologia voi lisätä hyvinvointia. Uusi ajattelu teknologian yhteydessä on avainasemassa. Lue tarkempi artikkeli videoiden taustalta Elisan sivuilta tästä: “Oletko sinäkin biohakkeri?”

The Hero!

Stressin biohakkerointi on Biohakkerin käsikirjan täysiverinen jatko-osa, joka pureutuu syvälle stressin selättämiseen.

Tutustu kirjaan »
Biohacker Summit 2015
 
  • "Ainakin monet kiipeilyhousut ovat keskisaumattomia"
  • "Kerta kaikkiaan tyhjentävä selvitys! Mutta tyynyva"
    on Uni
  • "Pari potentiaalista laitetta unen seurantaan: Beur"
    on Uni

Biohacker Summit 2018 Tukholma

Biohacker Summit 2018 Tukholma järjestetään ja 19. toukokuuta 2018 Tukholmassa ja aiheena on optimaalinen palautuminen ja huippusuorituskyky. Puhujina mm. Biohakkerin käsikirjan kirjoittajat.

Lue lisää ››
Vatsa kuntoon
 
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit