Kokemuksia aktiivisuusrannekkeista (Vivosmart-arvonta)

Posted · Add Comment

Tämä postaus sisältää Garmin Vivosmart:n tuotearvion ja arvonnan, jossa voit voittaa Garmin Vivosmart -rannekkeen (arvo 189 €)  ja Garmin Premium Heart Rate Monitor -sykevyön (60 €).

Olemme Biohakkerin käsikirjan kirjoittamisen aikana keränneet tietokantaa erilaisista aktiivisuusmittareista, mitä on tullut vastaan. Tietokannassa on tällä hetkellä lähes sata eri lähestymistapaa aktiivisuuden mittaamiseen. Se mitä aktiivisuusmittarit mittaavat vaihtelee, kuten myös kohderyhmä jolle kukin laite on lähtökohtaisesti suunniteltu. Tyypillisimpiä mitattavia asioita ovat askeleet, matka, matka-aikasyke, uni ja kalorinkulutus. Vaikka tyypilliset ominaisuudet ovat samoja, toteutustavat vaihtelevat.

Olen muutaman kuukauden ajan testannut Garminin Vivosmart -ranneketta ja sen kanssa Garmin Premium Heart Rate Monitor -sykevyötä. Kokemukseni perusteella voin nostaa muutamia havaintoja esiin itse tuotteesta ja yleisesti aktiivisuusmittareista.

Garmin Vivosmart

Puettavuus

Aktiivisuusmittarit voidaan yleisesti ottaen jakaa seuraaviin luokkiin sen mukaan, miltä ne näyttävät ja missä niitä pidetään:

 1. Avaimenperät, jotka kulkevat taskussa tai vyöllä. Esim. Fitbit One.
 2. Rannekkeet. Esim. Samsung Gear Fit, Fitbit Charge ja Polar Loop.
 3. Kellot. Esim. Withings Activité, Apple Watch, Garmin Fenix 3 ja Basis Peak.
 4. Korut ja yhdistelmät. Esim. Misfit Shine, Jawbone UP Move ja Withings Pulse O2.
 5. Puhelinsovellukset. Esim. Moves ja Lark.
 6. Muut ratkaisutŌura-sormus, AmpStrip -laastari ja Huawei Talkband N1 -kuulokkeet.

Julkaisemme tarkemman tietokannan aktiivisuusmittareista lähiaikoina.

Testaamani Garmin Vivosmart on huomaamaton ranneke ranteessa, jonka saa eri väreissä.

Vivosmart rannekkeet

Korujen, kellojen ja rannekkeiden haasteena ovat esteettiset tekijät: jos yhteensopivuus vaatetuksen kanssa on oleellista, aktiivisuusmittari kannattaa valita sen mukaan. Huomaamattomampi mittari saattaa olla joillekin parempi vaihtoehto (avaimenperät, korut ja muut ratkaisut).

Erillisen laitteen sijaan monesti puhelinsovellukset ovat riittävän tarkkoja aktiivisuuden seurantaan. Wired-lehti kirjoitti hiljattain puhelinsovellusten ja aktiivisuusrannekkeiden tarkkuudesta tekemässään vertailussa. Oma suosikkini puhelinsovelluksista on Moves, joka osaa erotella juoksemisen, kävelemisen, pyöräilyn ja kulkuvälineillä liikkumisen väliltä automaattisesti. Puhelinsovelluksiin verrattuna rannekkeesta on helpompi ja nopeampi tarkistaa esimerkiksi aika. Lisäksi akkukesto on yleensä rannekkeissa pidempi.

Rannekkeiden haasteena on niiden kanssa nukkuminen: huonossa asennossa tai liian kireällä ollessaan ranneke voi saada käden puutumaan. Nukkumisen mittaamiseen suosittelemmekin sitä varten suunniteltua anturia petauspatjan alla (esim. Emfit ja Beddit). Aktiivisuusmittarivalmistajista Misfit tekee yhteistyötä Bedditin kanssa. Mielestäni tämä on oikea suunta ja toivoisin sitä myös muilta valmistajilta. Unen laadun mittaaminen raajan liikkeestä kun on erittäin epätarkkaa verrattuna tarkoitusta varten suunniteltuun mittariin.

Käytettävyys

Automaattinen erottelukyky

Helppokäyttöisin aktiivisuusmittari on sellainen, joka osaa erotella juoksemisen, kävelemisen, istumisen ja nukkumisen väliltä ilman, että tästä pitää aktiivisuusmittarille erikseen ilmoittaa. Vivosmart mittaa vain askelia, mutta edellyttää käyttäjän huomiota esim. lenkille lähdettäessä. Itse huomaan muistavani laittaa nauhoituksen päälle, mutta en välttämättä muista kytkeä sitä pois päältä päästyäni perille. Samaan ongelmaan olen törmännyt juoksu- ja pyöräilysovellusten kohdalla. Tässä mielessä Moves on kaikessa yksinkertaisuudessaan vähiten huomiota vaativa. Toki sitä ei ole varsinaisesti suunniteltu liikuntasuoritusten mittaamiseen, joten aivan vertailukelpoinen se ei ole urheilusovellusten kanssa.

Moves

Unitoiminto Vivosmartissa tulee kytkeä erikseen päälle nukkumaan mentäessä. Markkinoilla olevista rannekkeista ainoastaan Basis Peak ja Fitbit Charge osaavat automaattisesti tunnistaa, milloin käyttäjä on mennyt nukkumaan ja milloin tämä on herännyt.

Hyödyllisenä ominaisuutena Vivosmart:sta löytyy Move bar -niminen toiminto. Se kannustaa värinän saattelemana liikkeelle tilanteissa, joissa huomaat viettäneesi hyvän tovin vaikkapa tietokoneen ääressä. Vivosmartissa on myös kätevä toiminto, jonka avulla voit löytää kadottamasi puhelimen.

Huomaamattomuus

Mukana kulkevan aktiivisuusmittarin tulee olla sellainen, että sen länsäoloa ei välttämättä tarvitse ajatella. Jos laite ei ole esimerkiksi vedenkestävä, tulee rannekkeen irrottamisesta vaikkapa suihkuun mentäessä turha operaatio. Garmin Vivosmart on vedenkestävä 50 metriin asti (5 ATM). Saunaan emme kuitenkaan ole uskaltautuneet minkään aktiivisuusrannekkeen kanssa. Jos joku tietää lämmönkestävyydestä aktiivisuusrannekkeiden kohdalla, let us know!

Langaton tiedonsiirto

Ohjelmistojen ja laitteen välinen vuorovaikutus tulee olla saumatonta. Vaivattomimmillaan laitteet eivät edellytä laitteen liittämistä esimerkiksi USB:llä tietojen siirtoa varten, vaan toimivat langattomasti. Vivosmart osaa päivittää itsensä puhelimen kanssa Bluetooth-yhteyden kautta langattomasti mutta vaatii puhelinsovelluksen käynnistämisen tietojen synkronointia varten.

Hyvä akkukesto ja helppo lataus

Hyvässä aktiivisuusmittarissa on pitkä akkukesto, jolloin lataamisesta ei tarvitse huolehtia useaan päivään. Tämä on oleellista esimerkiksi matkustettaessa. Apple Watch on näistä heikoimmalla pohjalla, kun taas Garmin Vivosmart kestää parhaimmillaan jopa 7 päivää yhdellä latauskerralla. Heikkoutena Vivosmartissa on kuitenkin oma USB-liitäntään menevä laturi, jonka liitäntäpäänä toimii tarpeettoman kookas “pihti”. Jos latauspiuhan kadottaa, mikä tahansa USB-johto ei kelpaakkaan sen tilalle. Itse pitäisin tavallista ohutta micro-USB -liitäntää universaalimpana vaihtoehtona langatonta latausta odotellessa.

Kestävyys

Nykyään rannekkeet kestävät paremmin käyttöä, kuin ensimmäisen sukupolven versiot. Esimerkiksi Jawbone UP sisälsi paljon lapsuksia, jonka johdosta laite päätyi usein elinkaarensa loppuun ennen, kuin käyttäjä oli siitä valmis luopumaan. Nykyään laitteista löytyy vedenkestävyyden ohella mm. Sapphire-näyttöjä ja paremmin taivuttelua ja kolhuja kestävää tekniikkaa. Garmin Vivosmart on kestänyt hyvin ranteessa ja hihna tuntuu jämäkältä. Pieniä naarmuja olen laitteen kumipintaan saanut aikaiseksi, mutta toisaalta rannekkeen huomaamattomuus antaa niiden suhteen paljon anteeksi.

Garmin Fenix 3

Toimiva käyttöliittymä

Digitaalinen näyttö ei välttämättä ole pakollinen ominaisuus, kuten Misfit Shinen tyyppiset laitteet ovat osoittaneet. Jos näyttö kuitenkin löytyy, sen tulisi toimia eri vuorokauden aikoina – kirkkaassa auringonpaisteessa ja pimeässä käyttömukavuuden tulisi olla yhtä lailla kohdallaan. Vivosmartissa on automaattinen kirkkaudensäädin, mutta koin sen liian kirkkaaksi pimeällä. Muutoinkin pimeässä suosisin punaista valoa valkoisen valon sijaan, sillä se ei vie pimeännäkökykyä (Polar Loop).

Vivosmartissa näyttöä näpäytetään kahdesti jolloin se menee päälle, jonka jälkeen pyyhkäisemällä voi vaihtaa eri toimintojen välillä. Tämä toimii kohtalaisesti, mutta epätarkkuutta käyttöliittymään sisältyy. Vivosmartissa on kuitenkin nerokas toiminnallisuus, jonka avulla näyttö menee automaattisesti päälle, kun ranteen kohottaa kasvojen eteen. Tällöin voi nopeasti katsoa kelloa tai mittarin tulosta ilman, että siihen tarvitsee erikseen koskea.

Lisäominaisuudet

Notifikaatiot

Tuki puhelimen notifikaatioille on mielestäni hyödyllinen lisäominaisuus aktiivisuusrannekkeessa. Garmin Vivosmart sisältää värinätoiminnon, joten uusista notifikaatioista saa kätevästi tiedon värinän kautta. Notifikaatioista ei kuitenkaan näe lukea kuin muutaman ensimmäisen rivin ja tiettyjen sovellusten notifikaatioita ei voi kytkeä erikseen pois päältä kytkemättä niitä pois myös puhelimesta. Käyttö jääkin lähinnä siihen, että voi nopeasti katsoa rannekkeesta kannattaako puhelin kaivaa esiin.

Hauskana yksityiskohtana omasta käytöstäni voin mainita sen, että viritin laitteen värisemään aina silloin, kun joku ostaa Biohakkerin käsikirjan e-kirjan. Säännöllisen epäsäännöllinen värinä ranteessa antaa positiivisen hermoimpulssin ja hymyn huulille. Tämä on erityisen hyvä, kun seisoo stressaantuneena kassajonossa tai tylsässä palaverissa. Kiitos lukijat virtuaalisista yläfemmoista 🙂

Sovellus ja verkkopalvelut

Monissa aktiivisuusmittareissa on lisätoimintoja puhelinsovellusten ja verkkopalveluiden muodossa esimerkiksi perheille, ystäväpiireille ja paljon urheileville. Jo pelkästään harmiton kisailu vaikkapa perheen kesken päivittäisistä askelmääristä voi olla yhteenkuuluvuutta lisäävä tekijä. Itse en ole tällaisia ominaisuuksia käyttänyt, mutta näen niiden arvon – käyttäytymisen muutokselle sosiaaliset viitepiirit ja jakaminen ovat keskeisiä tekijöitä.

Garmin Connect

Garmin Connect -sovellus on statistiikkansa esittämisen puolesta auttamattoman kömpelö varsinkin puhelinsovelluksessa, mutta osaa kuitenkin siirtää tietoja Applen Healthkit rajapintaan, jolloin voin tarkastella statistiikkoja paremmin suunnitelluista sovelluksista (kuten Apple Health).

Kello ja herätyskello

Ranteessa kulkevissa laitteissa olisi hyvä olla vähintäänkin kello, jotta se toisi ranteessa lisäarvoa. Vivosmartin kello pysyy ajassa, sillä se päivittyy puhelimen kellon mukaan. Herätyskello perustuu värinähälytykseen, joka on erittäin hyvä toiminto jos haluaa herätä herättämättä muita. Ongelmalliseksi osoittautui kuitenkin herätyksen asettamisen vaikeus. Herätysaika voidaan asettaa vain kännykkäsovelluksesta, usean valikon takaa. Lisäksi laite ei tunnista automaattisesti, että olen mennyt nukkumaan vaan toiminto tulee käynnistää erikseen rannekkeesta. Tätä ei tietysti useimpinakaan öinä muistanut, joten jäin kaipaamaan älykkyyttä ja automatiikkaa tässä suhteessa. Herätyskello ja unitoiminto tuntui käytettävyyden osalta valitettavan keskeneräiseltä.

Musiikkisoitin

Garmin Vivosmartista voi vaihtaa biisiä, joka soi puhelimen kuulokkeista. Tämä on kätevä ominaisuus, joka vähentää tarvetta ottaa puhelinta esiin taskusta. Koin hieman erikoisena sen, että vaikka biisin voi käynnistää ja pysäyttää, rannekkeesta ei voinut säätää sen äänenvoimakkuutta. Toisaalta pystyn vaihtamaan äänenvoimakkuutta kuulokkeista, joten itselläni se ei osoittautunut niin ongelmalliseksi.

Tuki lisälaitteille

Aktiivisuusmittarit tekevät nykyään paljon, mutta eivät kokonaan sulje pois muiden lisälaitteiden käyttöä. Esimerkiksi pyöräilyn yhteydessä voisi käyttää erillistä sykemittaria tai pyörän kierrosanturia. Garmin on historiallisesti erikoistunut palvelemaan urheilijoiden tarpeita, joten tämä puoli on laitteessa kunnossa.

Premium Heart Rate Monitor

Testasin Premium Heart Rate Monitor:a laitteen kanssa ja hyvin se toimikin. Sykevyö on laadukas ja mukava kangasvyö, ja rannekkeesta voi tarkistaa suorituksen aikaisen sykkeen. Jos puhelimessa on ANT+ dongle, voi liikuntasuorituksen aikana käyttää myös ANT+ yhteensopivia sovelluksia, jolloin liikuntasuorituksesta saa tarkempaa tietoa mukaan lukien reitin kartalla. Itse suosisin tässä yhteydessä Bluetooth-tekniikkaa, jolloin ylimääräistä donglea ei tarvitsisi kantaa mukana. ANT+ on toisaalta yleisesti tuettu monissa sovelluksissa.

Vivosmartin erikoisuutena on tuki pyörän kierrosanturille ja VIRB-tilannekameralle, mutta niitä en testissäni kokeillut.

Yhteenveto

Aktiivisuusmittarien kehittäjät ovat kokeilleet useita eri lähestymistapoja mittarin kiinnityspaikasta, muotoilusta, ominaisuuksista, mitattavista asioista ja kohderyhmistä lähtien. Uusia, aikaisemmat ratkaisut teknisissä hienouksissaan peittoavia laitteita näyttää tulevan markkinoille 3-6 kuukauden välein. Se kertoo jotakin alan kehitysvauhdista.

Garmin Vivomart edustaa älykellon ja aktiivisuusrannekkeen yhdistelmää ja niiltä osin seuraavan sukupolven laitetta. Laitteessa on paljon ominaisuuksia yhteen rannekkeeseen. Kokonaisuus pysyy kasassa, vaikka viimeistelemättömyyttä näkyykin erityisesti Connect-sovelluksen osalta. Siitä huolimatta olen käyttänyt ranneketta nyt useamman kuukauden, kiitos Healthkit-rajapinnan. Kokemusteni ja havaintojeni perusteella tämä on se vuosi, jona aktiivisuusmittarit alkavat olemaan teknisiltä ominaisuuksiltaan riittävän kehittyneitä ja lyövät viimeistään läpi valtavirtaan. Se osa-alue jonka suhteen itse odotan eniten parannuksia, on laitteiden sijaan ohjelmistopuoli. Apple Watch tuo tähän raikkaan uuden tuulahduksen ja sovellukset kuten Lark ja Oura yrittävät tuoda syvempää ymmärrystä ja analyysiä kerätystä tiedosta.

Arvonta lukijoille

Nyt voit voittaa tuliterän Garmin Vivosmart -rannekkeen (arvo 189 €) ja Garmin Premium Heart Rate Monitor -sykevyön (60 €). Päivitä juoksulenkit uudelle tasolle näillä laitteilla:

Vivosmart HRM

Arvomme yhteystietonsa jättäneiden kesken tämän hienon paketin. Aikaa kilpailuun osallistumiseen on 17.4.2015 asti. Ilmoitamme voittajalle henkilökohtaisesti ja Facebook-sivumme kautta.

Kilpailuun osallistuminen on helppoa. Toimi seuraavasti: täytä oheinen lomake – Syötä siihen omat yhteystietosi ja kolmen ystäväsi sähköpostiosoitteet, joiden uskoisit hyötyvän siitä, että he voisivat lukea Biohakkerin käsikirjan uni-osion. Me lähetämme näille kolmelle ystävällesi kirjan sähköpostitse puolestasi ja terveiset sinulta. Hyödyllistä ja kätevää, eikö olekin?

Osallistuminen arvontaan on päättynyt.

The Hero!

Stressin biohakkerointi on Biohakkerin käsikirjan täysiverinen jatko-osa, joka pureutuu syvälle stressin selättämiseen.

Tutustu kirjaan »
Biohacker Summit 2015
 
 • "Ainakin monet kiipeilyhousut ovat keskisaumattomia"
 • "Kerta kaikkiaan tyhjentävä selvitys! Mutta tyynyva"
  on Uni
 • "Pari potentiaalista laitetta unen seurantaan: Beur"
  on Uni

Biohacker Summit 2018 Tukholma

Biohacker Summit 2018 Tukholma järjestetään ja 19. toukokuuta 2018 Tukholmassa ja aiheena on optimaalinen palautuminen ja huippusuorituskyky. Puhujina mm. Biohakkerin käsikirjan kirjoittajat.

Lue lisää ››
Vatsa kuntoon
 
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit