Biohakkeroi uusivuosi ja taltuta kankkunen

Posted · Add Comment

Vuosi vaihtuu monella hilpeässä hiprakassa. Juhlamieli ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vuoden ensimmäistä päivää tulisi viettää vuosisadan kankkusessa. Ota käyttöön ennaltaehkäisevät menetelmät, niin vuosi voi alkaa päivitetyn raikkaissa tunnelmissa 🙂

Keskiverto 15 vuotta täyttänyt suomalainen kuluttaa 11,6 litraa 100-prosenttista alkoholia vuodessa.

Puolet Suomessa juodusta alkoholista käyttää 10 % alkoholin suurkuluttajista, joista 80–90 % on miehiä. Jopa 20 % työikäisistä miehistä on alkoholin suurkuluttajia. WHO:n mukaan alkoholin käytöllä on yhteyksiä ainakin 60 eri sairauteen. Terveyshaittoja ilmenee jo lyhytaikaisesta runsaasta käytöstä, mutta erityisesti pitkäaikainen käyttö aiheuttaa vakavia haittoja. Tärkeimpiä alkoholisairuksia ovat alkoholiriippuvuus, -myrkytys, -psykoosit, -maksasairaudet ja haimatulehdus. Näiden lisäksi runsas alkoholinkäyttö aiheuttaa neurologisia ja psykiatrisia sairauksia, homoni- ja ravitsemushäiriöitä, sydänlihaksen rappeutumista, rymihäiriöitä, syöpää ja verisairauksia. Peräti 6 % kaikista kuolemista on alkoholin aiheuttamia. Alkoholiperäiset kuolemansyyt ovat 15–64-vuotiailla miehillä suurin yksittäinen tekijä ennen sepelvatimotautia. Erilaisissa tapaturmissa alkoholin osuus on merkittävä.

Laajan väestötason tutkimuskatsauksen perusteella kohtuullinen alkoholin käyttö (2 annosta miehillä ja 1 annos naisilla) hyvässä seurassa voi vähentää riskiä dementialle ja kognitiivisten toimintojen heikkenemiselle. Kyseinen tutkimus myös osoitti, että suurkulutus (yli 3–5 annosta päivässä) vastaavasti lisäsi dementiariskiä ja heikensi kognitiivisia toimintoja.

Eli: jos juot alkoholia, tee se hyvässä seurassa tiedostaen ja minimoiden haitat. Keskeinen haittatekijä erityisesti krapulan kannalta on elimistölle myrkyllinen asetaldehydi, jota muotostuu etanolista alkoholin pilkkoutuessa elimistössä. Normaalisti elimistö osaa hankkiutua asetaldehydistä eroon tekemällä sen vaarattomaksi, mutta maksan entsyymivarastot kuluvat usein loppuun jo parin drinkin jälkeen. Biohakkeri hyödyntää tietämystä biokemiasta ja ylläpitää maksan entsyymivarastoja erityisesti glutationin osalta.

Biohakkeroi uusivuosi

Kaikki juomat eivät ole yhtä hyviä tai huonoja. Usein ajatellaan, että prosenteilla on merkitystä. Niin niillä onkin, mutta yllättäen vahvat kirkkaat alkoholit ovat usein puhtaimpia ja sisältävät vähemmän haitallisia käymisprosessin sivutuotteena muodostuneita elimistölle haitallisia aineita. Ohessa joitakin juomasuosituksia keräämämme aineiston pohjalta:

Suosi:

 • Älä juo ollenkaan tai käytä harvoin pieniä annoksia kerrallaan hyvässä seurassa
 • Itse valmistetut tinktuurat
 • Itse valmistetut yrttioluet ja siiderit
 • Kirkkaat viinat lasipullossa (valitse mieluummin perunasta kuin viljoista tislatut) – Russian Standard Imperia – Russian Standard Platinum
 • Ginit, tequila ja viski
 • Samppanja
 • Biodynaamiset punaviinit (matalatanniiniset, ei lisättyjä sulfiitteja)
 • Alkuviinit
 • Klassiset yrttioluet
 • Sprite tai vastaava sitruunasta ja limestä valmistettu mikseri drinkeissä (nopeuttaa asetaldehydin pilkkoutumista elimistössä)

Vältä:

 • Lager-oluet
 • Värjätyt viinat ja liköörit
 • Sokerisiiderit
 • Hiilihapollisten juomien käyttö alkoholin yhteydessä (lisää alkoholin imeytymistä)

Jos varotoimenpiteistä huolimatta olo seuraavana päivänä on heikko, sido illan päätteeksi mm. suolistoa kuormittavat haitalliset aineet lääkehiilen avulla. Huomioi myös, että alkoholin verensokeria heilauttava vaikutus saa kehon tuottamaan lisää insuliinia, joka poistaa ylimääräisen glukoosin verenkierrosta. Alkoholin diureettinen vaikutus puolestaan poistaa kehosta tärkeitä mineraaleja ja voi herättää janoisena. Banaani ja riittävä nesteytys esimerkiksi kookosveden avulla (elektrolyyttien palautus) ennen nukkumaan menoa voi auttaa.

Korjaussarjaksi emme suosittele alkoholin kulutuksen jatkamista seuraavana päivänä, joskin tasoittavalle on fysiologiset perusteet. Pahoinvointiin toimii lääkkeenä yhtä hyvin myös vanha annos inkivääriä ja kurkumaa. Kokeile krapulantappajaksi esimerkiksi:

Aamusmoothie

Aalkoholin kulutuksen vähentäminen voi myös vähentää krapulaoireita 🙂

⇒ Tämä ja muita ohjeita Biohakkerin heti ladattavasta kirjapaketista (alennuksessa vuoden vaihteeseen asti)

The Hero!

Stressin biohakkerointi on Biohakkerin käsikirjan täysiverinen jatko-osa, joka pureutuu syvälle stressin selättämiseen.

Tutustu kirjaan »
Biohacker Summit 2015
 
 • "Ainakin monet kiipeilyhousut ovat keskisaumattomia"
 • "Kerta kaikkiaan tyhjentävä selvitys! Mutta tyynyva"
  on Uni
 • "Pari potentiaalista laitetta unen seurantaan: Beur"
  on Uni

Biohacker Summit 2018 Tukholma

Biohacker Summit 2018 Tukholma järjestetään ja 19. toukokuuta 2018 Tukholmassa ja aiheena on optimaalinen palautuminen ja huippusuorituskyky. Puhujina mm. Biohakkerin käsikirjan kirjoittajat.

Lue lisää ››
Vatsa kuntoon
 
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit