#1 Unen biohakkerointi -webinaari

Posted · 20 kommenttia

Järjestimme 8.1.2013 webinaarin unen biohakkeroinnista. Ilmoittautuneita webinaarilla oli 1530 henkilöä. Teknisten ongelmien takia tilaisuus alkoi tunnin myöhässä suunnitellusta. Google Hangout on Air vaihdettiin Ustream.tv:n viime hetkellä – etukäteen testattu tekniikka ei live-tilanteessa toiminut kun lähetyslaitteistosta loppui tehot, joten jouduimme vaihtamaan suunnitelma B:n. Pahoittelumme tästä.

Tilaisuutta seurasi myöhäisestä alkamisajankohdasta huolimatta 850 eri henkilöä ja parhaimmillaan 358 yhtäaikaista katsojaa ja heti lähetyksen jälkeen taltiointi on jo saanut yli 1700 yhteenlaskettua katsojaa. Tämä on tiettävästi Suomen suurin puhtaasti verkossa järjestetty webinaari. Jos joku tietää ilmoittautumismäärältään suuremman, lyömme ilo mielin ennätyksen ensi kerralla 🙂 Kiitos osallistujille kärsivällisyydestä, keskustelusta ja huumorista teknisten ongelmien keskellä 🙂 Opimme tästä ja ensi kerta tulee sujumaan monella tapaa paremmin aina ilmoittautumisesta varsinaiseen lähetykseen – Tekniikka on nyt testattu ja tiedämme mitä parantaa 🙂

Webinaarin taltiointi


» Lataa MP3-tiedosto

Webinaarissa käsiteltiin seuraavia aiheita:

 • Biohakkerin käsikirja, kirjoittajat, taustat ja suunnitelmat.
 • Biohakkeroinnin määritelmästä ja eetoksesta.
 • Unen tärkeys terveydelle ja hyvinvoinnille, sekä suorituskyvylle.
 • Mitä tehdä, jos herää keskellä yötä?
 • Miten selvitä päivästä, jos ei ole nukkunut hyvin?
 • Kannattaako melatoniinia käyttää?
 • Biohakkeroitavat järjestelmät: Makuuhuoneen valmistelu, pimennys ja materiaalit.
 • Biohakkeroitavat järjestelmät: Unen eri vaiheet, fysiologiset mekanismit ja mittaamisen välineet.
 • Biohakkeroitavat järjestelmät: Biologinen kello ja päivärytmi. Sinen valo aamulla ja punainen valo illalla.
 • Biohakkeroitavat järjestelmät: Melatoniinin tuotantoketju ja sen tukeminen.
 • Resepti: Unihiekan valmistus á la Jaakko Halmetoja.
 • Resepti: Tehokkaat päiväunet. Kahvin valmistus, josta virtaa päivään ja päiväuniin.

Saimme neuvoteltua webinaarin osallistujille rahanarvoisia alennuksia yhteistyökumppaneiltamme:

Lähetyksen muistiinpanot

Teemun iltapala ennen nukkumaanmenoa:

 • 1rkl hunajaa
 • 1rkl MCT-öljyä (iHerb.com) (tuottaa välittömästi ketoneja – antaa pitkäkestoisen energianlähteen)

Teemun huonosti nukutun yön jälkeinen aamupala, jonka voimin ei väsähdä (ainekset esim. Fitnessfirst.fi koodilla BIOHAKKERI):

 • Pakuriteepohja
 • 2dl laadukasta kahvia
 • 1dl kookoskermaa
 • 1rkl raakakaakaota
 • 1/2 tl vanilijaa
 • 1/2 tl inkivääriuutetta
 • 1tl hunajaa
 • 1rkl luomuvoita
 • 1rkl MCT-öljyä (iHerb.com)
 • Acetyl-l-carnitine erikseen lisäravinteena tukemaan rasvojen konvertoimista energiaksi
 • 2kpl EPA/DHA Omega3-kapseleita lisäravinteena

Esitellyt laitteet:

 • ZEO Sleep Manager (valmistus lopetettu, voi löytyä eBaysta)
 • Beddit (Beddit.com koodilla BIOHAKKERI – Biohakkerin käsikirja suosittelee)
 • Sleep Time (iPhone)
 • Sleep Cycle (Android ja iPhone

Punaisen aallonpituuden stimulointi:

Ollin rentoutusmenetelmät:

Jaakon mainitsemat sänkyvaatteet:

Unta edistävät juomat:

Unta tukevat lisäravinteet:

Jaakon unihiekan resepti:

 • 1/2 banaani
 • 1 avocado (Hass-lajike)
 • Kourallinen mustikoita/vadelmia tms. marjoja
 • Kourallinen manteleita (Marcona-lajike) (liotettuna)
 • Kourallinen Kurpitsansiemeniä (Styrian-lajike) (liotettuna)
 • Hyppysellinen puhdistamatonta vuorisuolaa
 • 1rkl kotimaista kennohunajaa tai raakahunajaa (tummempia värejä)
 • 1dl valeriaana tms. unta edistävää rohdosteetä
 • 1tl FSF Eazy blend
 • 1rkl mehiläisten siitepöly
 • 1rkl pergaa (maitohappokäytettyä mehiläisen siitepölyä)

Power Nap -kahvi:

Purdy, Kevin (2010). What caffeine actually does to your brain. Lifehacker.

Visualisaatio kahvin vaikutuksesta adenosiini-reseptoreihin.

Jang, H. S. & Jung, J. Y. & Jang, I. S. & Jang, K. H. & Kim, S. H. & Ha, J. H. & Suk, K. & Lee, M. G. (2012). L-theanine partially counteracts caffeine-induced sleep disturbances in rats. Pharmacol Biochem Behav, 101(2):217–21.

Reyner, L. A. & Horne, J. A. (1997). Suppression of sleepiness in drivers: combination of caffeine with a short nap. Psychophysiology, 34(6):721–5.

 • 16g laatukahvia itse paikan päällä jauhettuna (esim. keskiamerikkalaista, matalapaahtoista, vesipestyä, korkeassa ilmanalassa kasvanutta luomukahvia)
 • 100g keitettyä vettä tai pakuriteetä (neutraloi kahvin happamuutta) (91 asteista)
 • AeroPress -kahvintekolaite
 • Hario -käsimylly
 • 1rkl MCT-öljyä
 • 1rkl biodynaamista luomuvoita
 • Blenderiin (rikkoo rasvojen rakenteen miselliksi, joka imeytyy paremmin)
 • 1/2 tl vanilijaa
 • 1/2 tl ceylon-kanelia

Ota päälle 100-200mg l-teaniinia rauhoittamaan kahvin negatiivisia vaikutuksia ja helpottamaan päiväunien saantia.

Demonstraatio: Power Nap

Lisää vinkkejä unen biohakkerointia käsittelevän luvun lisämateriaaleista. Kirjan PDF-versio on rajoitetun ajan ladattavissa suoraan täältä.

Esitysmateriaali

Ohessa Olli Sovijärven esitysmateriaalia aiheesta.

Palaute

Keräämme vielä kysymyksiä, joihin vastaamme. Kommentoi alle tai lähetä Twitteriin viesti #biohakkeri avainsanalla. Vastaamme parhaisiin kysymyksiin ja nostamme myös parhaat kommentit esiin. Esiin nostamiemme tweettajien kesken arvomme Biohakkerin tarvikepaketin.

Kaikki palaute on tervetullutta ja tämän taltioinnin saa ja kannattaa jakaa niille, jotka voisivat tästä hyötyä 🙂

The Hero!

Stressin biohakkerointi on Biohakkerin käsikirjan täysiverinen jatko-osa, joka pureutuu syvälle stressin selättämiseen. Stressin biohakkerointi on nyt mahdollista tilata ennakkoon joukkorahoituskampanjan kautta.

Tutustu tulevaan kirjaan »
Biohacker Summit 2015
20 Responses to "#1 Unen biohakkerointi -webinaari"
 1. Matti Kivinen sanoo:

  Osallistuin seminaariin ystäväni Matti Salimäen kanssa Suomen Saunaseuran kokoushuoneesta. Esitys oli erinomainen. Kiitos kaikkien meidän puolesta. Esitin kysymyksen: Mitä hyötyä on saunasta univaikeuksissa olevalle?

  • Teemu Arina sanoo:

   Hei Matti, varmasti te saunatietäjinä osaatte valaista asiaa mahdollisen tutkimustiedon valossa ja empiiristen kokemusten perusteella, mutta hihasta heitettynä nähdäkseni Suomalaisella saunalla on lihaksia rentouttavan ja pintaverenkiertoa parantavan vaikutuksensa ansiosta etunsa yöunen parantamiseen. Lihasjäykkyydellä on todettu olevan unta heikentävä vaikutus, joten sen poistaminen saunalla voi rentouttaa mukavasti ja helpottaa unen saantia. Pintaverenkierron paranemista voi verrata vaikka piikkimaton vaikutuksiin. Lisäksi sauna lisää valkosolujen tuotantoa, joka parantaa muutoinkin vastustuskykyä. Avantouinnilla kylmätermogeneesinä on myös omat terveysvaikutuksensa ja kaiken lisäksi se polttaa rasvaa. Toisaalta keho pyrkii yön aikana laskemaan kehon lämpötilaa, joten saunareissu kannattaakin päättää juuri avantouintiin eikä saunaan, ja jättää suihku väliin jos on käynyt järvessä. Samalla se sulkee ihohuokoset. Valomiekoilla huidottu kraanavesi ei ole mitään verrattuna kunnon järviveteen.

 2. Mira Mustonen sanoo:

  Olen käyttänyt Sleep Cycle -appia puhelimellani useampana yönä. Uneni ei käy kertaakaan syvässä unessa. Minulla ei ole sen suurempaa stressiä kuin ennekään, enkä liikukaan sen enempää tai vähempää. Mitä tästä voi päätellä ja ennen kaikkea seurata? Tunnen nukkuvani koiran unta ja herään helposti ja useampaan kertaan yössä. Saan unen päästä heti kiinni, en jää valvomaan. Käytän ravintolisiä, mm. magnesiumia iltaisin (sitraatti) ja makaan usein piikkimatolla kirjaa lueskellen ennen nukkumaan menoa. Olen testannut appia aiemmin vuosi sitten muutamana yönä ja silloin käyrät ovat käyneet selkeästi syvässä unessa useamman kerran yön aikana. Liitteenä kuvat vertailun vuoksi.

  • Teemu Arina sanoo:

   Onko sinulla dataa tuosta joulukuun setistä vastaavaa muutakin? Olen saman näköistä käppyrää nähnyt jos laite on ollut huonossa paikassa ja se ei rekisteröi riittävästi liikettä. Eli voi olla ihan kalibrointiongelma kyseessä. Toisaalta tuo yöllinen heräily, mutta unten jatkaminen: se on täysin normaalia, moni herää yön aikana aamulla muistamatta pieniksi hetkeksi ja vaipuu takaisin uneen. Jollain ZEO tai Beddit laitteella voi toki tutkia tarkemmin saako riittävästi REM-unta – joillakin on ilmennyt vakaviakin terveysongelmia REM-unen puuttumisen johdosta. Sitä voi sitten lähteä biohakkeroimaan, jos näin on.

   • Mira Mustonen sanoo:

    Joulukuun data on vuosi sitten joulukuulta, josta minulla on kaksi samantapaista käppyrää, joissa on pidemmät syvän unen jaksot. Oikean puoleinen on tämän hetkinen tilanne, jossa käyrä ei käy ollenkaan alhaalla syvässä unessa saatikka viivy siellä pidempään. Näitä samanlaisia öitä on kerätty dataa viikon ajalta. Sänky, puhelin ja olosuhteet ovat samat kuin ennenkin. Puhelin on tyynyn vieressä sängyn ylälaidassa. Myös omat havaintoni tukevat käsitystä, että 8-10 tuntia unta ei piristä minua niinkuin pitäisi. Tuntunut pitkään, että nukun koiranunta ja oikeanpuleinen käppyrä minusta siihen viittaa. Millaisia terveysongelmia tästä voi seurata ja kuinka tätä voisi lähteä korjaamaan/tutkimaan/biohakkeroimaan? Olisi hienoa, jos jostain saisi lainaan tarkemman unen seurantalaitteen, sellaista en nyt pysty hankkimaan.

    • Teemu Arina sanoo:

     Sorry, sekoilen täällä – ongelmasi liittyi siis syvään uneen, ei REM uneen, jota nuo sovellukset eivät osaa eritellä kevyestä unesta. Syvän unen ne tunnistavat aika hyvin jos anturi on oikein asetettu. Tietääkseni ainakin alkoholin käyttö vähentää syvän unen määrää. Tiedoksi muuten että REM unen määrää tutkimusten mukaan vähentävät mm. tietyt lääkkeet (erit. mielialalääkkeet, tästä on useita tutkimuksia) ja tupakointi. Koliiniesteraasi estäjät kuten Huperzine A voivat lisätä REM unen määrää. Jotkut myös raportoivat maadoituksen lisäävän REM unen määrää. Jos olet huolissasi, voit mennä unilaboratorioon tarkempiin tutkimuksiin.

 3. Jarmo Lahti sanoo:

  Alun teknisistä ongelmista huolimatta loppujen lopuksi mainio webinaari kaikin puolin, etenkin kun vielä vastauksia kysymyksiin näyttäisi tulevan jälkitoimituksenakin.

 4. Jorma Suutarinen sanoo:

  Voisiko webinaaria myös eri formaatissa ts. ladattavaksi esim. iPhoneen?

  • Teemu Arina sanoo:

   Ustream.tv pyytää suolaista maksua tästä hyvästä ja ilmaisen version export tarjoaa videon todella heikkolaatuisena, eli sen lataaminen sieltä ja uppaus vaikka Vimeoon ei oikein onnistu laadun kärsimättä – selvitämme vaihtoehtoista ja edullisempaa streamausteknologiaa jatkossa, joka mahdollistaisi mainoksettoman ja hyvän päätelaitetuen nauhoitteille.

  • tuomas saarela sanoo:

   Ladattava formaatti olisi kova juttu! Täältä Intiasta käsin ylläolevaa videota ei edes pysty katsomaan – pysähtyy latailemaan n. 10 sekunnin välein! 🙁

  • Teemu Arina sanoo:

   Soundcloudista voi nyt kuunnella ja ladata MP3 version. Myöskin Vimeo versio ladattu, joka saattaa toimia ustreamia paremmin (ainakaan siinä ei ole mainoksia 🙂

 5. Jiihaa sanoo:

  jätkät hei.. nyt vähän järkeä touhuun.. teiän mp3-tallenne on melkein 200mt ja se koostuu pelkästä puheesta..joka tapauksessa, kiitos lähetyksestä, toivottavasti sisältö on kova. 🙂 ainahan ton tiedoston voi ite enkoodata paremmin.

 6. Paula sanoo:

  Kiitos erittäin asiallisesta uneen liittyvästä webinaarista. Haluaisin kommentoida tuohon unen biohakkerointiin sen verran, että teillä on kyllä todella hyviä vinkkejä unen parantamiseen. Toisin esille vielä meditaation tärkeyden, erityisesti transendenttisen meditaation. Itse olen käyttänyt transendenttisen meditaation tekniikkaa 2 kertaa päivässä vähän yli 2 vuotta ja unen laatuni on parantunut huomattavasti ja stressinhallinta on helpompaa. Transendenttisen meditaation (TM) hyödyt ovat erittäin merkittävät. TM-tekniikka lisää mm.aivojen koherenssia ja stressi poistuu.Olen päässyt eroon TM:n avulla esimerkiksi esiintymisjännityksestäni, itsevarmuuteni on parantunut enkä myöskään heräile öisin kesken unien. Muutenkin terveelliset elämäntapani (jokapäiväinen liikunta, laadukas luomuruoka, viherpirtelöt, savivesi aamuisin) auttavat, että pysyn hyvässä kunnossa ja nukun hyvin. Tässä transendenttisen meditaation sivut, jos haluatte tutustua siihen: http://www.meditaatio.org. Siellä on mm. useita tutkimuksia TM:n hyödyistä. Suosittelen tutustumaan 🙂

  • tuomas saarela sanoo:

   Erittäin hyvä pointti! Itsellä katosi kaikki uniongelmat säännöllisen astangajoogan ja Goenkan vipassanan ansiosta. Nuorempana unensaanti oli todella heikkoa, ja sitä hoidettiin usealla lääkkeelläkin. Tulokset niillä jäivät valovuosien päähän edellä mainituista hoitokeinosta – riippuvuusoireista mainitsemattakaan!

 7. Ulla Tynjä sanoo:

  Jaakko, tuo kiitollisuuskirja kiinnostaa erityisesti. En ihan tajunnut ideaa. Onko kirja siis ihan blankkokirja vai kalenteri? Mitä siihen kirjoitat? Pidän luennon “Unen biohakkerointi” vai jotain enemmän? Kuva olis kiva.

  Muuten myös Windows phonelle on unen rekisteröintiin ohjelma “Sleep well”. En luota kovinkaan paljon, kun sängyssämme nukkujia on välillä 4 (siis myös lapset 2v. ja 4v.)

  • Jaakko Halmetoja sanoo:

   Moikka Ulla. Kiitollisuuskirjaan kirjoitan yksinkertaisesti joka päivä yhden asian, josta saan olla sinä päivänä kiitollinen. Yleensä aihe on joku sellainen, joka on muistuttanut olemassaolostaan viime aikoina ja sen johdosta mietiskelen ja syvenny aiheen luonteeseen kirjoittamisen jälkeen enemmän. Tähän sopii hyvin ihan tyhjä vihko / kirja, mutta miksei kalenterikin.

Leave a Reply

 
 • "Ainakin monet kiipeilyhousut ovat keskisaumattomia"
 • "Kerta kaikkiaan tyhjentävä selvitys! Mutta tyynyva"
  on Uni
 • "Pari potentiaalista laitetta unen seurantaan: Beur"
  on Uni

Biohacker Summit 2018 Tukholma

Biohacker Summit 2018 Tukholma järjestetään ja 19. toukokuuta 2018 Tukholmassa ja aiheena on optimaalinen palautuminen ja huippusuorituskyky. Puhujina mm. Biohakkerin käsikirjan kirjoittajat.

Lue lisää ››
Vatsa kuntoon
 
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit
Jaa ystäviesi kanssa


Submit